תאריך/זמן
01/07/2021 - 8:00 pm

מקום
אודיטוריום וייל - כפר שמריהו, רח‘ הנוטע 6, כפר שמריהו


סיפורו של פרינלי

זמר הקסטראטו פארינלי, זכה לפופולריות והערצה יוצאות דופן , כמו זו הניתנת לזמרי הפופ הגדולים של ימינו. בקונצרט זה יספר זמר הקונטרה-טנור, אלון הררי, את סיפור חייו המדהים ויוצא הדופן של פארינלי.

יחד עם זמרת המצו סופרן מאיה עמיר, נגן החלילית הוירטואוז יגאל קמינקא ותזמורת בארוקדה, נבצע בפניכם אריות דואטים וקונצ׳רטים של מונטוורדי, ויולדי,פורפורה והנדל, מהתקופה הסוערת והמרגשת ביותר בתולדות המוזיקה!


יום ה', 1.07.21, 20:00 כפר שמריהו אודיטוריום וייל

כרטיסים: באתר מרכז וייל לתרבות וקהילה, לפרטים נוספים 09-9569430


לפרטים נוספים בטלפון :בארוקדה 09-8851521


הכניסה תתאפשר למחוסנים מחלימים ובעלי בדיקת קורונה שלילית בלבד, עפ"י הנחיות משרד הבריאות


 

בתוכנית:

 

א. ויולדי – קונצ'רטו גרוסו למיתרים ברה מז'ור
ק. מונטוורדי – "אני מעריץ אותך" – דואט מתוך הכתרתה של פופאה
ג. פ. הנדל – "הנשמה שלי בין הסערות" – אריה מתוך אגריפינה
א. ויוואלדי – "אני אשמה שהכתמתי את כבודי" – אריה מתוך ארג'יפו
א. ויוואלדי – "אראה זאת בעונג" – אריה מתוך ג'וסטינו
ג. פ. הנדל – "תן לי להילחם" – אריה מתוך אורלנדו
א. ויולדי – קונצ'רטו לחלילית סופרנינו RV 443
ר. ברוסקי – "אני כמו סירה מיטלטלת" – מתוך ארתחששתא
ג. פ. הנדל – "נולדתי לבכות" – דואט מתוך יוליוס קיסר במצרים
א. ויוואלדי – "נסערת משתי רוחות" – אריה מתוך גריזלדה
נ. פורפורה – "יופיטר העצום" – אריה מתוך פוליפמו
ג. פ. הנדל – "הנח לי לבכות" – אריה מתוך רינלדו
ק. מונטוורדי – "צמות זהב" – מתוך ספר המדריגלים השביעי


 

פארינלי – המיתוס מול האדם

 

רבים הם חטאי הכנסייה כלפיי האדם בימי קדם, ורבים הם הניסויים שנעשו על בני אדם בתחומי הרפואה והפסיכולוגיה, אבל אין עוד ניסוי שסיפק לעולם תופעות פלא כאלו, כמו תופעת הזמרים המסורסים בכנסייה באיטליה במאות ה-17 וה-18.
בכנסיה הקתולית נשים לא הורשו לשיר, ואת הקולות הגבוהים שרו ילדים שקולם טרם התחלף. עם התקדמות הדרישות הטכניות מהזמרים במאה ה-16, הבינו המלחינים ואנשי הכנסייה שהילדים אינם מספיקים, היות שקולם עוד לא מפותח מספיק. הפתרון השנוי במחלוקת (גם אז) שנמצא, היה לסרס ילדים צעירים בעלי קולות זכים על מנת לשמר את הקול הילדי שלהם .
משפחות של ילדים אלו באו כמעט תמיד מהמעמד הנמוך, והכנסייה הציעה להם הצעה מפתה – בתמורה לסירוס הילד ומינויו כזמר בשירות הכנסייה זכתה המשפחה לשכר חודשי נאה.
הילדים זכו להכשרה מוזיקלית חסרת תקדים: כ-10 שעות ביום של קריאת תווים, נגינה על צ’מבלו, שיעורי פיתוח קול ושיעורי ניצוח והלחנה.
תוך זמן מה נוצר מעמד שלם של זמרים, שהפכו לפסגת השליטה הטכנית של זמנם, זמרים שחיו למען המוזיקה ובשירותה של המוזיקה – הזמרים המסורסים, או הקסטרטים, ומעל כולם התנשא שמו של אחד- קרלו מריה מיכאלאנגלו ניקולא ברוסקי – הלוא הוא פארינלי!
פארינלי נולד בשנת 1705 בדרום איטליה לאב מוזיקאי בעל קשרים ענפים עם השלטון המקומי. כשהיה בן 7, עברה המשפחה לנאפולי על מנת שהאח ריקרדו יוכל ללמוד הלחנה. עוד בהיותו בן 7 סומן פארינלי ככישרון פנומנלי בשירה, והתחיל ללמוד אצל המורה והמלחין המפורסם ניקולא פורפורה, שלימד אז את מיטב כוכבי התקופה.
בהיותו בן 12, מת אביו של פארינלי והמשפחה נקלעה למשבר כלכלי קשה. כתוצאה מכך, החליט האח ריקרדו שפארינלי יסורס. הניתוח המסוכן עבר בשלום, וכבר בגיל 15 המריא פארינלי כמטאור ברחבי אירופה ונקרא בפני כולם "איל רגאצו", הנער.
מה גרם לפארינלי לבלוט כ”כ מעל דפי ההיסטוריה לעומת כוכבים סריסים אחרים בתקופתו? ההיסטוריון צ’ארלס ברני תאר אותו כך: "פארינלי יכול היה להחזיק צליל באורך כמעט בלתי אנושי. היו אנשים שסברו שהוא מחזיק איזשהו מכשיר המאפשר לו לנשום באופן שלא ניתן לראות! כאשר פארינלי שר את הצליל הראשון הוא החל בווליום ממש מזערי שהתפתח לעוצמה כמעט בלתי אנושית ולאחר מכן שוב לפיאנו כזה קטן ובצורה מושלמת שהקהל מחא כפיים חמש דקות שלמות. לאחר מכן הוא שר במהירות כה מסחררת, עד שהכינורות התקשו לעקוב אחריו."
ברני מספר גם על אודות המפגש בין פארינלי לבין סנזיניו, סריס כוכב שהרבה להופיע באופרות של הנדל: "סנזיניו גילם באופרה רודן קשוח ופארינלי אסיר קשור בשלשלאות. כשפארינלי שר אריה נוגעת ללב אז סנזיניו שכח את עצמו ואת התפקיד שלו, ורץ לחבק את פארינלי מרוב התרגשות."
פארינלי לא היה רק מוזיקאי יוצא דופן. סיפור חייו יוצא הדופן מגלה לנו קצת על אישיותו:
בגיל 32 הוזמן פארינלי לחצר המלכות בספרד, לבקשתה המפורשת של מלכת ספרד, שהחליטה שרק קולו של פארינלי יוכל לרפא את בעלה המלך, שלקה בדיכאון חמור ולא יכול היה לתפקד בחצר המלכות.
פארינלי עזב את לונדון ואיטליה בשיא הצלחתו ונסע לספרד, שם שר למלך. המלך הנרגש נמלא דמעות, והציע לפארינלי מענק נאה – עד חצי המלכות, אך לפארינלי היתה רק בקשה אחת מהמלך – “חזור לחצר המלכות לתפקידך!", וכך היה.
מאותו הרגע, בשיא ההצלחה המטאורית שלו, שימש פארינלי כזמר הפרטי של חצר המלכות הספרדית כעשרים שנה.
לאחר פרישתו של פארינלי מחצר המלכות הספרדית, הוא חזר לאיטליה, שם עסק בעיקר בפעילות פילנטרופית, אירגן אירועי צדקה למשפחות קשות יום, אירח בביתו את מיטב המלחינים, ביניהם גלוק ומוצרט. בסוף חייו הוריש את הונו לאחיינו, ובאופן מפתיע גם למשרתיו.
שמו של פארינלי עוד הדהד באירופה 20 שנה אחרי לכתו, כאשר מלחינים רבים הקדישו לו את יצירותיהם.
בעת שבה הוא חי, בין זמרים ענקיים שכל תכליתם הייתה לשרת את המוזיקה, פארינלי בלט לא רק כזמר מן המעלה, בעל יכולות טכניות יוצאות דופן, אלא גם בזכות האנושיות ואהבת האדם שלו.

 

אלון הררי

בארוקדה הררי וקמינקא